28 May 2013

Osvrt na dešavanja u protekloj sedmiciAutor: Damir Vučak 

Kao što sam i obećao evo mene sa novim sedmičnim pregledom, po meni zanimljivih događaja.
 
Protekla sedmica je bila kilava kao i vrijeme i nije se nešto posebno značajno dešavalo u našem gradu. Najbitnija stvar za mnoge Zeničane se dešavala u Sarajevu u nedjelju gdje je Čelik odigrao najvažniju utakmicu sezone protiv Olimpika i unatoč pobjedi nije osigurao izlazak u Evropu. Po meni (iako već godinama i nisam baš redovan posjetilac tekmi) crveno-crni su prokockali šansu kada su igrali prije 3 kola sa Radnikom iz Bijeljine i prosuli 3 boda koja bi im kasnije bila od krucijalne važnosti. Ipak se mora odati priznanje treneru Vladi Jagodiću i njegovim pulenima na prikazanoj borbenosti i igri, posebno u drugom dijelu prvenstva, jer je Čelik po broju osvojenih bodova u proljeće odmah iza nedostižnog Želje. Izgleda da se u klubu stvorila neka pozitivna atmosfera i možda se i ja vratim na gledanje tekmi nakon višegodišnje pauze. Ono kokošarenje prije me nikako nije moglo dovući do tribina Bilinog polja.

Izuzetno hladno vrijeme je mnoge tokom sedmice držalo u kući jer je vani bilo hladno kao da je mart mjesec a ne kraj maja. Volio bih da je u kući ostao i “majmun” koji je u mojoj ulici, na samom rubu instituta prema Sušića mlinu, ostavio kartonsku kutiju sa pet malih kučića koji su stari manje od sedam dana. Koji monstrum moraš biti kada možeš odvojiti tako male štence od kuje kada jedva vide i hodaju. Kada se spominje problem pasa lutalica niko, ama baš niko, ne piše o glavnom problemu. To su definitivno seljaci koji donose sa sela kučiće i samo ih ostave negdje u gradu jer na selu toliki broja pasa pravi velike probleme. U gradu je većina kuja sterilisana i ne može imati male kučiće ali ovi sa sela ne kastriraju svoje pse pa ih samo istresu da se “građani” bore s njima. I da se napravi famozni azil problem se ne bi riješio jer imamo konstantan priliv malih kučića sa sela. Možda se nekad gradske structure i sjete da pokrenu svoje famozne inspekcije koje bi zašle po selima i natjerale seljake da sterilišu svoje pse. Tek tada bismo imali šansu da ovaj problem stavimo pod kontrolu.

Ove se sedmice nije pojavio niti jedan projekat za novu džamiju što je u neku ruku vijest a čujem da se ljudi iz “Borisa Kidrič džemata” organizuju i traže da vide ko je odobrio projekat da se džamija koju namjerava financirati gazda Fantasy namještaja napravi baš na tom mjestu, tačno između zgrada na dječjem igralištu, gdje su se djeca decenijama igrala.

Za ovu sedmicu toliko a javim se ja opet i sljedeće sedmice...

0 comments:

Post a Comment