06 June 2013

Sedmični pregled: Sedmica koju, nažalost, nećemo pamtiti po lijepim događajima

Autor: Damir Vučak
Foto Hana Kazazović

Ovaj pregled će biti siromašniji od prethodnog jer je takva i situacija u Zenici. Loše vrijeme je “zapakovalo” ljude u kući i samo rijetki šetaju po kiši ili oblačnom vremenu.

“Jebe lud zbunjenog” situacija se događa u zgradama SDP-a Zenica i zgrade Kantona ZDK. Naime, zenički ogranak SDP-a traži da se makne premijer Fikret Pljevljak i njegov resorni ministar Raif Seferović. Ništa to ne bilo čudno da taj isti F.P. nije član SDP-a i kao njegov legitimni predstavnik je delegiran da obnaša dužnost premijera. Nije mi jasno koje su ovlasti SDP-a ali mi, takođe, nije jasno zašto ga prvo nisu izbacili iz stranke pa onda tražili razrješenje dužnosti?

Prošle sedmice se dogodila i famozna rasprava u općinskoj sali sa temom o stanju u Zenici po pitanju napuštenih pasa na ulicama. Uz vrhovnike i nedodirljive opštinare, prisutni su bili i članovi organizacije Šapa kao i njihovi “oponenti” udruga Stop ugrizu. Koliko sam upoznat iznošeni su argumenti “pro et contra” ali nikakav pametan zaključak nije donešen. Huso i njegovi su to galantno odradili, ne može se reći da nisu održali sastanak ali zaključak? Nema ga jer ga nisu spremni ni donijeti. Ovaj problem samo raste i bojim se da se ne dovedemo u situaciju da se poduzimaju najradikalnije mjere kojima niko neće biti zadovoljan. Svi stavljaju akcenat na cuke a niko na to kako su ti psi uopće došli tu, na ulice. Kao i uvijek mi riješavamo posljedice a nikada ne tražimo uzrok.

Proteklog vikenda, dvadesetak metara od moje zgrade je neki nesavjesni idiot kombijem udario Rusmina Jaganjca Ruleta, čovjeka koji je sa mnom išao u školu osam godina. Pobjegao je sa mjesta nesreće i ostavio nesretnog Ruleta da umre desetak metara od svoje kuće. Godinama već pokušavam apostrofirati divljaštvo vozača u Travničkoj ulici (kao i svugdje u gradu) ali to nema nikakvog odjeka. Zar se trebalo desiti nešto ovako pa da svi pođu razmišljati i pisati peticije postojećim vlastima?

Rule je bio pravi momak, izuzetan sportista i veliki čovjek. Igrao je u Čeliku, Rudaru i F.K. Zenica a najviše je uživao igrati mali nogomet sa svojom ekipom Drugari. U posljednje vrijeme je radio kod Bešlića kao “čovjek za sve” i vrijedio za jako vrijednog radnika. Ponosan sam što sam išao u školu s njime. Neka mu je vječni Rahmet.

0 comments:

Post a Comment