06 March 2010

Topla preporuka za predstavu "Bizarno"

Sinoć smo prisustvovali pretpremijeri novog komada u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu. Izuzetno zanimljivo postavljen komad od strane Bugarskog redatelja Petra Kaukova koji je jednu jako zanimljivu temu postavio na malu scenu naše pozorišne kuće. Svi problemi koje susrećemo u današnje vrijeme su zastupljeni u dva sata predstave koja sigurno nokoga neće ostaviti ravnodušnim.

Pisac teksta Željko Hubač, višestruko nagrađivan za svoje dramske tekstove, je neko vrijeme živio u Zenici. Izuzetno hrabro je uradio ovaj tekst gdje se kroz tri priče isprepliću ljubav i smrt. Naizgled tri nepovezane priče obuhvataju sve segmente dekadencije današanjeg društva. U prvoj priči se isprepliću sudbine jedne nesređene porodice i jednog para narkomana. Druga priča je o korumpiranosti i ljubavnom trokutu nekadašnjih prijatelja a zadnja priča koja na Altmanovski način, koju je poznati režiser koristio u svojim "Kratkim rezovima" uvezuje sa prethodne tri, pripovijeda nam o novokomponiranim krimi bossu.

Moram naglasiti da je glumačka podjela jako dobra sa pet glumaca koji igraju u sve tri priče što je jako zahtjevna stvar zbog čestih izmjena ritma koje se provlače kroz naizgled nepovezane priče. Posebno mi se svidjela gluma Anđele Ilić koja me iz predstave u predstvau uvjerava u svoj talenat. Snježana Marković i Tarik Marković su standardno dobri i veoma zorno su prikazali likove koji se nose sa svojim unutarnjim demonima. Siniša Vidović je za mene novi lik i mislim da je pred njim zanimljiva karijera na kojoj još treba poraditi. I na kraju Nusmir Muharemović čiji likovi su najdominantniji u cijeloj predstavi, na momente je a na momente pomislim da je mogao mnogo bolje. Činjenica je da je njegova uloga najkompleksnija i da su sinusoide karaktera koje on igra najizraženije tako da je pred njim bio i najteži zadatak. Imam osjećaj da je njega režiser najmanje volio jer je on jedini lik u predstavi koji je poginuo u sve tri priče a da ne spominjem da je on jedini lik koji se skroz do gola morao svući od kako ovo naše pozorište egzistira u samostalnoj BiH.

Sve pohvale idu i na račun scenografije i sasvim inovativnog pristupa mijenjanju scene. Naime, ovu predstavu gleda 40-ak ljudi koji sjede na sredini glavne scene i nakon svake priče kompletan prostor za sjedenje se zarotira za 45 stepeni da bi publiku prenijelo na potpuno novu scenu.

Mislim da je predstava "Bizarno" jedno jako zanimljivo djelo koje i te kako vrijedi pogledati.

P.S. Večeras je premijerno izvođenje predstave, a za više informacija potražite na
www.bnp.com.ba


1 comment:

  1. Nek' si ti nama rek'o da će Nusmirovi likovi poginuti... :D

    ReplyDelete