20 October 2009

Koliko smo zdravi?

Ovih dana sam podložan razmišljanjima o zdravlju. Sve se nekako oko toga vrti. Kolegici bolesno dijete, išao sam na tribinu o aerozagađenju, u novinama nas bombarduju vijestima o povećanoj stopi kancerogenih oboljenja...

Prije samo dvadesetak godina ljudski vijek je bio u prosjeku oko 73 godine a sada hodajući gradom sve češće viđam smrtovnice ljudi koji odu prije pedesete. Tada se čitav grad znao okupiti oko smrtovnice ako je neko umro u ranim četrdesetim a sada to više nije nikakva vijest . U doba kada su krave bile normalne a ptice i ostala perad nisu imale gripu bilo je mnogo manje kancerogenih oboljenja i mnogo manje smrti koja je izazvana problemima na kardiovaskularnoj bazi. Mnogi se vade na to da se te bolesti pojavljuju nakon rata i da su uzrokovane nagomilanim stresom. Ja mislim da nije sav problem u tome. Životinjski i biljni svijet filuju nekim supstratima i hormonima za brži rast a ti hormoni izgleda prave golem nered u našim organizmima. Neki dan sam išao na pijacu i primijetio sam paradajz veličine manje lubenice koji izgleda prelijepo ali mi kažu svi oni koji vole to povrće (ja sam alergičan na koru paradajza) da nema nikakvog ukusa. Ja sam to utvrdio na paprikama koje obožavam. Sve one koje izgledaju kao da su iz baštenske enciklopedije izašle nemaju nikakav okus a one koje su sve smežurane su daleko najbolje.

Sve više ljudi propituje prodavače voća i povrća na pijaci odakle su jer niko ne želi da se truje otrovima što ih Mittal ispušta u zrak a koji padaju po namirnicama koje kupujemo. Slična stvar je i sa mliječnim proizvodima i jajima koje tete prodaju unutar tržnice. Ja kupujem namirnice (po Haninom naređenju), samo ako znam da krave ili ovce nisu pasle travu u krugu od 50 kilometara od Zenice. Da ste i vi bili na onom Eko-forumu i vi bi slično razmišljali. Količina fine (sitna je pa se zato zove fina) prašine koja pada na naš grad i okolinu je premašena za više od 500 procenata. Ta „fina prašina“ unešena u naš organizam može da proizvede takav pičvajz da je meni iznenađenje i ako vidim nekog zdravog ko se hrani hranom koja je nastala u Zenici.

Nemojte se iznenaditi ako me vidite da nosim crvave jabuke i najružniji paradajz koji ste ikad vidjeli uzgajan u Šerićima (malo selo iza Bistričaka za one koji ne znaju bliži zavičaj), jer ja pokušavam da u svoj organizam unesem nešto bez hormona rasta i bez Mittalovih dodataka na hranu.


4 comments:

  1. Na zalost cijela je planeta totalno zatrovana i sjebana...ako nije u zraku onda je u vodi ili u zemlji...mislim da je krug zatvoren i da vise nema sigurne hrane...we are all doomed...
    P.S.Kakvog sam se uzasa naslusala u Americi gdje trenutno zivim totalni sam pesimista po pitanju zagadjenja i uticaja na ljudsko zdravlje i planetu :-(
    Sanja V.

    ReplyDelete
  2. i pored svega sto si nabrojao, kod nas u zenickoj bolnici fast foodovi, buregdzinice, cevabdzinice i slicno nicu kao gljive...imali to igdje na svijetu..smjesno, zalosno...bitno je da neko uzima kesh!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Ma daj Sanja ne benavi, sta ti to fali. Ljudski vijek nikada nije bio duzi u historiji covjecanstva nego danas. U usa postaje problem sto starci zive mnogo duze nego prije, pa i SSN daje vise para nego sto ulazi u njega.U sredjenim zemljama sa dobrim eko propisima nema bas nekih krupnih problema. Problem lezi u mjestima kao Zenica gdje moze ko sta hoce , ako plati.Problemi koje Vule opisuje su vrlo specificni za Zenicu, i ne bih rekao da isto vazi za USA.A to sto ti mislis da smo svi"doomed" nije daleko od istine, svi cemo na onaj svijet, prije ili kasnije, ali garant ne zbog globalnog zagrijavanja, jer je ova godina evo jedna od najhladnijih u zadnjem stoljecu. Nego ne padaj na fore ovih greenera i komunjara koji taktikom zastrasivanja nalaze nove nacine da nam izbiju dolar iz dzepa i povecaju taxe.
    Misli Pozitivno i uzivaj u zivotu, otidji u prirodu i vidi da je jos uvijek sve OK.

    ReplyDelete
  4. E moj Blentoven!

    Koliko smo zdravi, vjerovatno ćemo znati kada se ostari, a posljedice ćemo tražiti u svemu i svačemu zbog staračke nazadnosti, konzervativnosti i povlačenja u sebe. Generalno gledano, ako govorimo o hrani i unošenju štetnih ili korisnih tvari, uvijek gledam na Microsofta agrotehnologije firmu Monsanto. Vještačko mijenjanje prirodnih zakona, a u svrhu brže i više zarade, osudjeno je na propast. Posljedice će se naravno odraziti (ili se već odražavaju) na zdravlje ljudi.
    Ukoliko gledamo lokalno, u Zenici imamo našeg Monsanta, koji bezkompromisno truje ne samo u Zenici, nego i u drugim državama u kojima se nalazi. Pozdravljam vaše namjere u kupovanju namirnica, čiji je izvor izvan radijusa 50km…bezobzira na krajnji rezultat pokazuješ sebi i ostalim da nešto činiš u smjeru zdravijeg življenja.
    Da! Fina prašina PM10 zna biti kritična, ali vjerujem da je ona PM2,5 još kritičnija. Ta prašina se »kači« na pluća sviju nas, bez šanse da se je izbaci. No, ja se ne sekiram za sebe. Ja sam svoje fas'o…problem je da MI kao stariji i pametniji dozvoljavamo da se to čini našoj djeci, budućim naraštajima…Šta im naposljetku ostavljamo, i kako očekivati onda da svi zdravije živimo?
    Alibabi bi odgovorio, da zaista postoji na Zemlji mnogo lijepih mjesta, a da greeneri čine to što čine. Sigurno ne rade jer je green trend…Stvar statistike. Na nekom dijelu Zemlje je OK, a negdje ne….No, Zenica po mom mišljenju je u ovom drugom.
    Cheers!
    Tarik M.

    ReplyDelete