26 November 2009

Poslovni prostori u Zenici

Stara carsija Zenica
U gradu je u posljednjih nekoliko godina otvoreno nekoliko značajnih objekata – od Shopping centra na Kamberoviću, preko Metalurg City centra i onog centra kod pijace do Multipleks kina. Neočekivano je Zenica preplavljena poslovnim prostorima koji su moderni, super uređeni i sijaju.

U samom centru grada je prije rata napravljen tzv. Zanatski centar. U to doba je bio super moderan i nije bilo boljeg. Danas je to nešto što zjapi prilično prazno. Prolazio sam danas i uslikao kako sve skupa izgleda. Od pobrojanih 16 poslovnih prostora koji se nalaze u njemu zauzeto je i radi – 6. Ostalih 10 se izdaje. Kome i kad će se izdati – ne znam. Znam samo da takav slučaj nije samo ovdje, od Kamenog mosta do pijace sam izbrojao još 6 praznih. Vuče me nešto da izbrojim i one u Metalurg City centru i one na Kamberoviću mada me malo strah da ću se razočarati kad dođem i do te cifre.
Stara carsija Zanatski Zenica
Da se vratim na Zanatski. Po mom mišljenju za ovako slabu „posjećenost“ ovih objekata nije kriva samo loša situacija i recesija. Objekti unutar njega su jako neuslovni i loše urađeni, mene lično sve skupa najviše podsjeća na neku konjušnicu. Zatvoreni tunel koji je od samog početka djelovao prljavo i u kojem je vazduh uvijek nekako ustajao a zbog našeg mentaliteta pomiješan sa mirisom mokraće. Znam mnoge koji su uvijek izbjegavali prolaziti ovuda (naročito kad je mrak) jer im je djelovalo zavučeno i opasno. Prilično neugledno za sami i najstroži centar grada.

Nije mnogo bolja situacija ni malo niže, u ulici koja se nalazi između novog muzeja i poslovnih prostora preko puta njega. Nakon perioda u kojem su tu bile poredane kafane i u kojem je taj dio bio najposjećeniji u gradu sve je zamrlo. To se desilo nakon stupanja na snagu zakona po kojem tu moraju biti zanati na osnovu kojih su prostori i dobijani. Da ulica totalno ne umre zaduženi su Rahmet (simbolično), nekoliko frizerskih salona (mislim 4), naplatna služba Grijanja i čini mi se šnajder. Preko puta je prazna i totalno išarana grafitima kuća u kojoj je bila picerija „Stari krovovi“, Turkish Zirat banka, Ultra, kopirnica i sada neka nova picerija. Ima nekoliko praznih prostora ali i pored ovih popunjenih ulica živne jedino kad se plaća grijanje i rate za kredit u banci – oko prvog u mjesecu.

Ne mogu da ne spomenem i Zanatski centar na Jaliji – nekoliko kućica sa dosta poslovnih prostora u kojima svako malo neko nešto otvori pa nakon nekoliko mjeseci zatvori. Uglavnom takođe zjapi prazno i djeluje sumorno.

Pored svega nabrojanog ima još mnogo prostora u gradu onako sporadično raspoređenih ispod zgrada. Izdaju se, neki mjesecima, neki godinama, prodaju se... a najrjeđe od svega su popunjeni i najrjeđe svojim postojanjem opravdavaju ono zbog čega ih zovu – poslovnim prostorima.

Da li ljudima koji mogu nešto učiniti u ovom gradu ove praznine smetaju ili ih možda i ne primjećuju?


3 comments:

  1. Kolika je mogućnost da pošten čovjek otvori nešto u tim nabrojanim prostorima, te uz kiriju od po ....majko mila... koliko traže najmodavci, opstane sa biznisom koji se više ne može izmisliti. Ove ratom darovane biznismene ne može oboriti niko do Bog dragi...mada sam pomalo već i u to sumnjičav. Ako se odlučiš otvoriti firmu koja prodaje domaće govno, oni sutra odmah uvezu 5 šlepera mađarskih govana i po upola nižoj cijeni prodaju raji, a ti propadneš i još ne možeš ni kredit vratit koji si podigao da pokreneš biznis. A valjda će na ovim izborima pobijediti ova Radončićeva stranka pa da svi više odemo u helać i gotovo :((

    ReplyDelete
  2. ovaj tvoj blog kao i ovi prostori...sve vise zjapi prazan!!!!

    ReplyDelete
  3. Nije mi jasno do kad ce opcina dozvoljavati raznim frizerskim salonima,ordinacijama itd. da od privatnih stanova prave poslovne prostore pored toliko posl.prostora koji zjape prazni ?? Ja shvatam da je jeftinije kupiti stan i onda ga preobratiti u poslovni prostor nego li kupiti posl.prostor, ali ono sto se radi od stambnejnih zgrada je uzas. Primjer je stara zgrada preko puta Londze 2, zatim ona zgrada kod Intera itd. Takodje tu spadaju i garaze pretvorene u frizeraje,vidoteke,granape......... Sve zakonom zabranit!

    ReplyDelete