14 July 2009

Vruće nam je u državi

Napokon nam je došlo lijepo vrijeme. Jutra su sve ljepša i ljepša tako da na ranojutarnjim kafama sve češće viđam drage ljude koji iskorištavaju zeničku čaršiju u najljepšem svijetlu, kada su stolovi i stolice okupani nekom pastelnom svijetlošću, a mogu se čuti i ptice koje su se sakrile u krošnjama tri preostale lipe (od nekadašnjih sedam) koje su ostale u tom dijelu grada.

Ovih dana sam imao mnogo posla koji najviše mrzim, a to je ganjanje papira i kopiranje dokumenata. Ta procedura je i inače izuzetno teška i iz godine u godinu se naši gradski oci svojski trude da nam još više otežaju taj posao. Ove godine mi se po belaju potrefi da naletim na dvosatni štrajk upozorenja u MUP-u kada sam išao da vadim potvrdu o nekažnajvanju. Službenici MUP-a i Opštine su počeli sa štrajkom upozorenja jer je vlada odlučila da svim budžetskim korisnicima otkine od plate neku cifru da bi namaknuli lovu u budžet Opštine i Federacije.

Ovaj štrajk je samo početak, a da ne pričamo šta će se dogoditi kada pođu štrajkati prosvjetni radnici i medicinari, koji su također budžetski korisnici. Ne znam da li će štrajkati i miljenici općinskih struktura vlasti koji se također navale na naš skromni budžet i iz njega pokupe lovu za koncerte koji liče na seoske teferiće u centru grada. Do sad su uvijek dobijali cifre od kojih se normalnom čovjeku zavrti u glavi.

I među budžetskim korisnicima ima ljudi koji trpe stanovitu nepravdu jer je njihov rad, a posebno diploma slabo vrijednovana. Pričao sam neku noć sa jednim prijateljem, glumcem, koji je učmalu atmosferu u zeničkom KUD ( kulturno umjetničkom društvu) BNP-u promijenio i doveo do toga da se za mnoge predstave traži karta više. Ja, koji sam godinama odbijao da idem na Zeničke predstave, sada sa nestrpljenjem očekujem svaku sljedeću. Naime, taj momak koji ima diplomu Sarajevske akademije scenskih umjetnosti i par značajnih priznanja za svoj rad ima plaću koja je za nekih cca. 50 km manja od plaće čistačice u ''Prostoru'' ili za 120 km manje od portira u Telekomu BiH. Znam da nam je kultura na margini, ali da je ovako nisko pala diploma sa Pozorišne akademije to je sramotno. I kada sutra taj momak ode iz ovog grada mnogi će davati zlurade komentare i nazivati ga najpogrdnijim mogućim imenima. Ja ne vidim zašto bi on uopće ovdje ostao (mada moram naglasiti da bi mi bilo krivo kada bi otišao).

Sve dok Zenica ima ovakav stav prema kulturi, a posebno prema svojoj djeci koja rade u kulturi, za nas je najbolje da čitav grad poliju betonom i naprave jedan ogroman parking za Sarajevo. Ionako su nam svi gradski oci ''frljavi'' jer jednim okom gledaju na čaršiju, a drugim na Sarajevo.

0 comments:

Post a Comment