16 July 2009

Zenica ljeti

Ovih dana smo svjedoci brojnih kulturno sportskih događanja u našem gradu. Već danima u Titovoj ulici preko puta Borova postavljeni su izložbeno prodajni štandovi sa knjigama koji nas knjigoljupce privlače bez obzira na ove ''džehenemske'' temperature. Preksinoć je i na platou ispred ''Kamenog spavača'' bila proslava desetogodišnjice Bosnia folka (Kulturno umjetničko društvo koje njeguje plesove i običaje naših naroda i narodnosti).

Prije nekoliko dana je bio i već spomenuti humanitarni koncert A-fan benda u klubu 072 koji su uspješno organizirali ljudi iz Udruženja altruista ''Poletarac''.

Večeras je koncert jazz grupe Zozophonic u našem Jazz klubu .

Inače u Jazz klubu se u posljednje vrijeme priređuju brojne zanimljive i konceptualno različite manifestacije i moram priznati da ni veći gradovi od Zenice nemaju jedan takav objekat koji svojim ljudima skoro svaki tjedan nudi nešto novo. Kao i uvijek kada su koncertne aktivnosti u pitanju posao je odradio Elvis Dolić koji pronalazi zanimljive grupe i dovodi ih da sviraju u prelijepom ambijentu bašte Jazz kluba. Nekoliko stabala šljiva i ostalih rastinja u kombinaciji sa kamenom i željezom čine jednu cijelinu koja plijeni svojom neobičnom, ali jako ugodnom atmosferom. Sve grupe koje su dolazile na svirku u ovaj prelijepi objekat ističu ljepotu bašte i izuzetno neobičan enetrijer.

Ako je Elvis taj koji dovodi grupe onda moram spomenuti i čovjeka koji je zaslužan što Zeničani imaju objekat tipa Jazz kluba. To je Amel Beganović, mladi i uspješni čovjek koji je još prije petnaest godina pokrenuo ugostiteljski biznis otvorivši caffe Gallery naslonjen na samu Jezuitsku kuću u centru grada. Ispratio je on generacije i generacije mladih, koji su od otvaranja tog lokala najveći dio gostiju. Prije nekih pet, šest godina kupio je i kuću koja se nalazi pored Galerije i tamo otvorio novi objekat koji je namijenjen malo starijim generacijama, a koji je nazvao Jazz klub. Svake godine je ubacivao nešto novo da oplemeni sadržaje radnje i bašte koja okružuje cijeli objekat. Meni, lično, je najneobičniji potez ubacivanje golemog akvarija (po nekima najvećeg na ovim prostorima) u sami centar bašte. Slatkovodne ribe i ribetine su pravo društvo ako se zaželite da pijete prvu jutarnju kafu u prelijepom ambijentu koji ne možete naći ni u mnogo večim gradovima.

Večeras je i svečano otvaranje umjetne ''stijene'' koja će svim ljubiteljima slobodnog penjanja i ektremnih sportova biti na usluzi po cijeli dan, smještena tik pored akvarija.

Poznavajući Amela, a poznajem ga cijeli život jer je odrastao u u zgradi pored moje, on se neće zaustaviti na ovim neobičnim stvarima, pronaći će on u svojoj glavi još neku novu zajebanciju kojom će šokirati, ali i zadovoljiti Zeničane.

1 comment:

  1. Sudeci po komentarima,Damire,tvoji citaoci sad s tobom ispijaju jutarnje kafice u Jazz clubu i imaju dozivljaj pur.
    Ja,nazalost,jos ne pijem,nemam pojma cvrkucu li ptice ovdje...ali se tjesim,citajuci tvoje postove da ce uskoro zakafenisati i procvrkutati pored akvarijuma,zajedno s dragim ljudima.Uh,bas sam nostalgicna!
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete