13 April 2009

COPY

Toplo subotnje veče je H. i mene odvelo u BNP na premijeru predstave „Copy“. Da li je u pitanju nesretan odabir termina ili nešto drugo ali sala našeg pozorišta je bila otprilike 80 posto ispunjena. Lijepa večer, Uskršnji vikend i termin od 19 i 30 su pokazali da je pozorište ipak zimski sport.

Sama predstava je bila jako interesantna. Futuristička scenografija u izvedbi Zeničanina Darka Miličevića je ukazivala na neki SF komad poput „Odiseje 2001“, jednako kao i kostimi koje su glumice nosile, ali sama predstava je bila o sedam žena koje rade u jednoj firmi u današnje vrijeme. Izuzetan spoj SF-a i problematike žene u modernom društvu mi baš i nisu bile garant za jednu zabavnu i dobru priču. Ipak moram priznati da je na kraju ispalo tako. U samom djelu je obrađeno sve što možemo naći u sadašnjem životu - otuđenje, potrošačka groznica, vjera i još mnogo toga što moderne žene svakodnevno doživljavaju.

Angažovane su skoro sve glumice koje su zaposlene u ansamblu Bosanskog narodnog pozorišta (mislim da su nedostajale samo Uranela Agić, Radmila Preininger i Faketa Avdagić).

Izuzetno me prijatno iznenadila gluma Anđele Ilić koja je po mom skromnom mišljenju ostvarila najbolju ulogu u kojoj sam je ja gledao. Snježana Marković je po starom dobrom običaju iskoristila svoj mačkasti izgled i hod i svoju ulogu odigrala maestralno. Dženita Imamović je u ulozi direktorice pokazala da je s pravom jedna od darovitijih glumica na BiH prostorima. Najmlađe članice kolektiva - Lana Delić i Selma Mehanović su takođe odigrale dobre uloge i pokazale su da se na njih može ozbiljno računati u budućnosti. Sabina Kulenović je bila uobičajeno dobra, a za Lanu Zablocki moram priznati da je ni ja ni H. nismo skoro nikako čuli i tu ide jedina zamjerka za ovu predstavu.

Sve u svemu, sarajevski redatelj Branko Vekić je uz pomoć fantastičnog teksta poljske autorice Joanne Owsianko napravio zanimljivu i gledljivu predstavu koja obrađuje uvijek aktuelne teme koje susrećemo svuda oko nas. Svim Zeničanima predlažem da pogledaju ovo djelo jer će mnogi prepoznati bar neku od mladih poslovnih žena koje nas okružuju.

Fotografije sa predstave pogledajte ovdje.


1 comment:

  1. sedam žena...

    da Te dopunim...

    Uranela se povrijedila na probi-karate treningu za prvu i zadnju scenu predstave, a ove potonje dvije uvazene dame su vjerovatno mjesto prepustile (iz maloprije spomenutih borilačkih razloga) mjesto mlađim :)

    ReplyDelete