17 December 2008

30 im je godina tek

Danas slušam na radiju da je proteklo punih trideset godina od izlaska pjesme "Penzioneri na more idu zimi" koja se oficijelno računa kao nastanak pokreta New primitivs.
Bosna je dala stvarno mnogo pametnih stvari (nobelovca, oskarovca ....) ali taj pokret je nekako uvijek bio na margini i imam osjećaj da su kultni status imali više u ostalim zemljama bivše nam
države nego u Bosni gdje su i nastali.
Zabranjeno pušenje, Elvis J.Kurtovich, i famozna Top lista nadrealista su ostavili neizostavni i neizbrisiv trag na mojoj generaciji.
Top lista nadrealista je nastala kada je Boro Kontić, tadašnji urednik Radio Sarajeva 2 ponudio skupini momaka sa Koševa da popune prostor u emisiji znakovitog imena Primus (skraćenica socrealističkog naziva Priče i muzika subotom). Emisija je uskoro doživjela enormnu slušanost i sasvim je logičan slijed bio da taj dio Primusa dobije i TV inačicu. I dan danas se prepričavaju fore iz emisija koje su se emitovale nekoliko sezona.
Kada sam se osamdesetih godina prošlog stoljeća vozio tramvajem u Zagrebu doživio sam nemalo
iznenađenje kada sam ugledao dvije djevojke koje su zapanjeno gledale u mene i mog prijatelja dok smo malo glasnije komentirali neku utakmicu i zapanjeno rekle: "Pričaju kak iz Top liste nadrealista".
Zabranjeno pušenje je doživjelo sudbinu bivše nam države i raspalo se na dva dijela, tzv. Zagrebačko i Beogradsko.
Zagrebačko je osnovao Davor Sučić alias Sejo Sexon dok je istočnu varijantu nazvanu No smoking orchestra osnovao frontmen i nekada zaštitni znak grupe Nenad Janković alias Nele Karajlić.
Obje frakcije imaju stanovitih uspjeha ali ni približno onu karizmu koju su imali kao originalni bend.
Sejo je moj osobni prijatelj još iz najranijeg djetinjstva i super je lik ali Zenica blues zvuči kao original samo kad ga pjeva Nele Karajlić.
Ako pogledamo tih trideset godina iza nas i zamislimo ih kao ljudsko biće nije nerealno nadati se da je vrijeme da jedan takav pokret dobije nasljednike, sa trideset je baš pravo vrijeme za potomke...

0 comments:

Post a Comment