23 December 2008

Kemija


Kao i u mnogim stvarima naš grad je dokazao ponovo da je to grad paradoksa. Jedan od najtrofejnijih klubova i uopšte sportskih kolektiva u gradu i regiji Košarkaški klub Čelik je istupio iz Prve savezne lige.

Zašto paradoks? Cijeli svoj život slušam kako bi ovaj klub mogao mnogo više da ima bolje uvjete za trening i takmičenja. Ok, pomislih mora da su u pravu jer dvorana na Bilmišću je sve samo ne uslovna i činjenica je da je previše klubova koristi pa se teško mogu termini za treninge poklopiti. Za par mjeseci se treba otvoriti prelijepa dvorana za koju svi govore da će biti najbolja u državi ali - ko će da igra u njoj? Blago rečeno je sramota da takav rasadnik talenata kakav je Zenica nema prvoligaša. Nije naodmet prisjetiti se Emira Mutapčića, Zorana Savića, Dževada Alihodžića, Teomana Alibegovića, Kenana Bajramovića koji su svoje uspješne karijere započeli upravo u Zenici. Nije se teško ni sjetiti sezone 1991/92 kada je Čelik igrao u prvoj ligi Jugoslavije, po mnogim poznavaocima lige koja je bila najjača na svijetu iza NBA i koja je vjerojatno jača od sadašnje Eurolige. Tada smo na djelu gledali Kukoča, Rađu, Paspalja i Đorđevića na parketu Bilmišća. Koga ćemo da gledamo u prelijepoj Areni kada bude napravljena?

Gradski oci i brojni sponzori se naprosto utrkuju ko će da da veću donaciju za rupu bez dna zvanu N.K.Čelik a košarka pa i mnogi drugi sportovi su nepravedno gurnuti na marginu i trajno zaboravljeni. Konstantno kukamo da su nam djeca ostavljena da budu na ulici a gasimo klubove koji su djecu učili mnogo korisnijim stvarima od gluvarenja i beskonačnog igranja video igrica. Vjerujem u par entuzijasta na čelu sa Džaferom Dautbegovićem da neće dozvoliti da se košarka trajno marginalizira i da će djeca moći na djelu gledati neke nove basket zvijezde.

Baš nešto kontam da našu opštinu predložim za Nobelovu nagradu za hemiju. Oni su bez naučno dokazanog kemijskog procesa uspjeli totalno rastopiti čelik...

2 comments:

  1. Moj Blentoven!

    Zaista dobar prijedlog i konstatacija kako su nam političari uspješni u nastajanju hemijskih rekcija.

    Ono što bi ispravio u ovom postu je to, da kako me sjećanje služi Kukoča i Rađu nismo imali prilike gledati u Bilmišću jer ono bijaše tekma proiv Vojvodine gdje je tip ničim izazvan skočio na sudiju i opalio ga dok je Čelik vodio dobrih desetak koševa razlike...Tada dobi tri utakmice kazne na neutralnom terenu.

    No, opet se pitam kome će služiti dvorana, atletski stadion i budući projekti UEFE na prvomajskom polju? Ali sudeći po izjavama našeg načelnika, koji je izjavio da se ne diže prašina oko zagađenja, da ne bi slučajno propao upravo ovaj zadnji projekat dolazim do zaključka da protiv ove formule nemaju lijeka. Zaista, istopili su čelik, a isto tako i ono najvažnije...Pobjednički duh sportske Zenice. Novac ulažemo u objekte, infrastrukturu i ine projekte, a bojim se Blentovenu da će na kraju ovi objekti biti samo puni nekih nam zvezda granda, bajramskih proslava i nekih kvazi privrednih sajmova, koji nam govore kako se Zenica razvija...a općina nije našla shodno ni imati šoldi za reciklirane klupe na Kenbridžu koje su nam prepuštene, donacijama stranog kapitala. Privredni razvoj da, a sport ne!

    k

    ReplyDelete
  2. Vidis i ja sam o tome pisao na svom blogu. Jel ti citas pa i tebe sekira ili ne citas a sekirate i opet:))

    ReplyDelete