22 February 2009

Kabare

Sinoć je u Zenici, tačnije u zgradi BNP ponovno otvoren kabare-klub neobičnog imena „SFRJ“. Kapacitet od 90 mjesta je bio popunjen do posljednje stolice a do kasnog popodneva je bila jagma za pozivnicama.

Vidio sam mnoga poznata lica koja su dolazila u onaj kabare iz „moga“ vremena kada ga je vodio Goran Radić i kada je bio kultno mjesto za noćne zeničke izlaske. Tada su mnogi u redu čekali da uđu u taj klub koji je bio uređen tako da si mogao odmah shvatiti gdje se nalaziš jer su se sa zidova smiješili velikani svjetskog glumišta. Ja sam uživao u ispijanju pića u društvu Sir Lawrenca Oliviera, Marlona Branda i mnogih drugih.

Današnji kabare nema više tih slika na zidu, čak nema ni onih „režiserskih“ stolica ali po prvi put nakon rata mi je ambijentalno ličio na onaj nekadašnji. Veoma lijep ugođaj su sinoć nadograđivali trio DBT - Davorin Bošnjaković, Bero Beus i Tvrtko Barač, koji su svirali prelijepu, nenametljivu muziku savršeno izbalansiranih žanrova, od jazza do klasike. Bili su taman toliko glasni da ih možeš čuti ali ne toliko glasni da se moraš dovikivati za stolom. U neka doba su se pojavili Enis Bešlagić i Zlatan Zuhrić - Zuhra koji su sinoć imali predstavu u našem pozorištu tako da su samo upotpunili spisak poznatih imena koja su našla tu. Bio je tu i Haris Burina koji se redovito pojavljuje na ovakvim eventima a pojavio se i Nisvet Džanko koji je već par dana u Zenici jer snima emisiju o Guletu i njegovom zanimljivom životu. Bilo je tu i par profesora sa zeničkog univerziteta i skoro kompletan ansambl Zeničkog BNP-a. Nisam vidio samo nekolicinu koja vjerojatno nije došla iz straha da im se ne nalijepi etiketa jugonostalgičara, zbog zaista čudnog odabira imena kabarea. Klub je otvorio čovjek koji je iako relativno mlad već jako dugo u ugostiteljskom biznisu.

Najavljena su i različita kulturna dešavanja koja će se bar jednom sedmično održavati ali su najavljeni i koncerti gorespomenutog, jako zanimljivog muzičkog tria koji će, načuo sam, biti pojačani vokalom Adise, nekadašnje pjevačice iz Dubioze.

Gledajući cjenovnik primijeti se da je vlasnik išao na nisku maržu i da se hoće približiti studentskom džepu. Poznavajući ga mislim da će tu biti i dobra klopa .

S toga moram preporučiti svima onima koji žele vrijeme provesti u jednom mirnom objektu izrazito urbanog tipa neka odu u naš hram kulture i noć provedu u Kaberu „SFRJ“. Ja se nisam razočarao, vjerujem da nećete ni vi.

1 comment:

  1. Aaaaahhh.... stari dobri Kabare Gorana Radića... Moja prva "prava" kafa, moja prva cigara, prva ljubav, prvo razočarenje, uvod u "odrasli" život... Večeras idem u Kabare na kafu, ali svaki put kad udjem u novi, pa još noviji Kabare, osjetim neku mučninu u stomaku - naviru sjećanja, javlja se nostalgija... stara dobra vremena!

    ReplyDelete