03 February 2009

Starine u gradu


Pisati o starinama u Zenici je zaista teško. Obilazio sam muzeje, pričao sa kustosima ali nisam našao ništa posebno. Od doba Kulina bana nije ostalo ništa vrijedno spomena izuzev one famozne povelje koja se jedno vrijeme mogla kupiti kao suvenir. Iz Osmanlijskog doba također nemamo nekih valjanih uspomena izuzev par mezarja za koje niko ne zna iz kog perioda datiraju.

Velika zabluda (u kojoj sam i ja donedavno bio) je da famozna konjska česma datira iz tog perioda. Mislio sam da je ona postavljena za vrijeme Turske vladavine. Ali nije.

Austrijska česma, kako joj je najpravilniji naziv je postavljena 1910. godine u čast cara Franje Josipa koji je te godine prolazio vozom kroz Zenicu. Česma je postavljena na mjesto gdje se i sad nalazi tako da je pokojni Franjo nije mogao ni vidjeti obzirom da je željeznička stanica bila smještena prekoputa današnje stare opštine, na mjestu gdje je danas Park rudara. Istorijski fakti nepobitno dokazuju da je Franc Jozef bio mnogo sretniji od njegovog potomka Franje Ferdinanda kojem je posjet ovim prostorima bio posljednje putovanje u životu.

Druga znamenitost ovog grada je famozna Hadži Mazića kuća. Ona je nastala sredinom devetnaestog stoljeća, podaci variraju od 1830. do 1850. godine. Po nekim saznanjima u njoj je 1878. godine general Josip Filipović u ime Austro-Ugarske vojske pregovarao sa sarajevskim begovima o predaji Sarajeva u ruke Austrougarske monarhije. Ta kuća je srušena do temelja a 1972. godine je Fićo Ahmetspahić, poznati zenički kustos i povjesničar dao izgraditi do detalja istu kuću koju je pretvorio u muzej. Danas se u toj kući nalazi Mešihat Islamske vjerske zajednice.

Od starina vjernih pomena tu su i Čaršijska džamija koja datira iz sličnog perioda kao i gore spomenuta kuća i stari Sušića mlin koji se nalazi na obali Kočeve tik iza Carine. Pod kraj devetnaestog vijeka izgrađena je i Župa Svetog Ilije tako da i ona spada u starije znamenitosti našeg istorijskim činjenicama siromašnog grada.

Ovaj post bi bio i duži da imamo još neke istorijske spomenike u gradu ali na žalost ovaj grad je sačuvao tek spomenike iz dvadesetog stoljeća. Mada primjećujem da i oni nestaju. Bar sam vam ispričao priču koja vam je otvorila vidike i sad znate da ste bar jednom pili vodu sa Austrougarske česme.

8 comments:

  1. zaboravio si Papirnu, ali kako si mogao zaboraviti KPZ : )
    Muva

    ReplyDelete
  2. Mislim da Carsijska ili Sultan Ahmedova dzamija datira iz 16-tog stoljeca... 1507/1508...a oko 1872 je obnovljena nakon velike poplave koja je odnijela jedan dio dzamije
    -ja bih ovdje dodao jos nas kultni stadion "Bilino polje" hehe jest da je izgradjen "tek" 1972...bar mu je naziv historijski star (1203) :)

    Pozdrav
    ADMIR

    ReplyDelete
  3. Vozdra Vucak
    Drago mi te "cut" i rado citam tvoje kolumne. Fino pises o Zenici i ljudima, koje skupa poznajemo, a vec sam ih zaboravio. Skoro si ko Jergovic.
    Lijep pozdrav i do sljedeceg citanja
    Zeljko Dzepina

    ReplyDelete
  4. Poz,

    Kako je kuca Hadjije Mazica dobila bas to ime jeli neko mozda poznaje, nema bas puno informacija na netu.

    Thnx Sule

    ReplyDelete
  5. Dragi moji blogovci-smogovci!
    Kuća Hadži Mazića je dobila ime po stanovitom Maziću koji je kuću dao napraviti pored đamije koja se tada gradila.Tu je odgovor i tebi Admire.
    Naši vajni istoričari nisu sačuvali neke valjanije podatke o Sultan Ahmedovoj đamiji tj.o njenoj pravoj starosti.Postoji više verzija o tome kada je napravljena.
    Papirna i KPZ su iz Austrougarskog perioda i nisam ih zaboravio ali i one spadaju u zgrade iz dvadesetog vijeka.

    ReplyDelete
  6. muzej , danasnji, a nekada radio zenica, se nalazi na mjestu gdje je bila prva mjesovita skola u bosni, a moguce i na balkanu, ona 3 nisana / e sada ne sjecam se da li su jos uvijek tamo , malo mi dalje od kuce :-) / preko puta ade, su najstariji sehidski nisani / islamski nadgrobni spomenici / u bosni, a tu se negdje nalaze ili nalazili i ostaci najstarije tzv musalle u bosni ,sto se tice Sultan Ahmedove , carsijske dzamije, nadjes nekoga ko zna citati arapski i neka ti procita natpis iznad vrata / na kome je upisana i godina izgradnje ...ima jos..samo dok se malo prisjetim...:-))) eto toliko sad za sad ..pozzzZZz

    ReplyDelete
  7. postoji teorija, a i mnogi se slazu sa njom, da je najstarija zenicka dzamija - sejmenska dzamija. cak se i po jednom natpisu, na njenoj munari utvrdila starost carsijske dzamije, sto znaci da je sejmenska puno puno starija. sagradili su je sejmeni, koji su jedno vrijeme bili stacionirani u zenici. takodjer, jos jedan vazan historijski spomenih je kameni mimber i mihram na musali, kod drvenog mosta. ne znam da li mu je tu izvorno mjesto, ali uglavnom za taj lokalitet se veze. prema predanju, napravljen je kada su turci osvajali bosnu i dosli na prostor zenice. na tom mjestu zakljucili da rijeka bosna najplica i dok su cekali povoljan nivo vode, tu su se utaborili i napravili pomenuti mihrab i mimber.
    cestitke za predobar blog!

    ReplyDelete
  8. jest da je sedamdesetih gdina hadzi Mazica kuca srusena, ALI je Fico naprvaio jos stariju....

    ReplyDelete