23 February 2009

Oskar


Rijetke su situacije koje će mene, čovjeka u godinama, ostaviti budnim daleko iza ponoći. Dodjela Oskara, koju inače nešto posebno i ne cijenim kao relevantan faktor pri odlučivanju o kvaliteti filma, ponajmanje. Sinoćnja dodjela je bila posebna i po tome što si se mogao kladiti u zeničkim kladionicama na pobjednike u svim glavnim kategorijama. Ja, pasionirani kladioničar i filmofil, doznam to tek jutros na kafi a dodjela nikad nije bila više predvidiva.

„Slumdog millionaire“ je bio favorit po svim predviđanjima i odnio je između ostalog nagrade za najbolji film i režiju. Da nije ovog bijednog grijanja u gradu i zagađenja kojim nas truju Indijci ja bih sa još više simpatija gledao na žiri koji im je dodijelio nagrade. Šalu na stranu, film je odličan i ovo je jedna od rijetkih situacija kada se moj ukus poklopi sa ukusom žirija Američke akademije za film. Presimpatična priča koja kroz petnaest pitanja u kvizu prati život troje indijske djece je više nego originalna. Režija Dannyja Boylea je fantastična i na momente podsjeća na njegovo najpoznatije ostvarenje do sada, „Trainspotting“.

Kate Winslet je napokon dobila Oscara. To je stvarno vijest ali to je bio i najočekivaniji Oscar obzirom da je ona za svaki slučaj imala dva predobra filma u konkurenciji. Dobila ga je za film „The reader“ mada ne bi bila nepravda da je dobila i za „Revolutionary road“. Ova glumica je omiljena kod kostimografa jer je poznata po tome što je u svakom drugom filmu skoro potpuno gola pa i nemaju neke muke s njom oko odabira kostima. Pokojni Heath Ledger je također bio gotovo siguran dobitnik nagrade za epizodnu mušku ulogu u „Batmanu“ jer je njegov lik Jockera bio bolji čak i od onog kojeg je prije desetak godina utjelotvorio Jack Nicholson.

Penelope Cruz je takođe bila često spominjana kao moguća dobitnica za sporednu žensku ulogu jer je njena uloga u najnovijem filmu Woodyja Allena „Vicky Cristina Barcelona“ bila najdojmljivija od svih ponuđenih kandidatkinja. Jedina dilema je bila u kategoriji za najbolju mušku glavnu ulogu gdje se do otvaranja koverte nije znalo ko bi mogao dobiti nagradu - Sean Penn ili povratnik Mickey Rourke. Prevagnula je uloga pedera političara koji je Seanu Pennu donijela i drugog Oskara. Kod nas su političari pederi ali više onako kao karakterna osobina a ne kao stvar seksualnog opredijeljenja tako da se ne možemo nadati da će i kod nas biti takvih.

Sve u svemu prođe još jedan Oscar i ostavi me ravnodušnim. Šteta je jedino da nisam stavio bar deset maraka na ove dobitnike, mogao sam biti bogatiji za bar tristo maraka. Ovako sam bogatiji samo za podočnjake.

1 comment:

  1. Za "Kabare" naziv "SFRJ" ne mogu vjerovati.
    No comment!

    ReplyDelete