12 February 2009

Mediji u Zenici

Na današnji dan prije 53 godine je izašao prvi broj zeničkog tjednika „Naša riječ“. Žalosno ali i istinito je to da ove novine možemo pogledati i kao ljudsko biće od 53 godine koje skoro pa više nije zanimljivo nikome. Nekada je to bila jako čitana novina jer su preko sindikalnih podružnica bile distribuirane u svim radnim kolektivima. U njima si mogao pročitati masu interesantnih stvari iz sporta, kulture i dnevne politike koja tada i nije bila Bog zna kako zanimljiva. Danas je primat „Našoj riječi“ na ovim prostorima preuzeo zenički Super info koji ima daleko agresivniji oblik distribucije ali je i baziran kao komercijalna novina koja stavlja akcenat na reklamni dio.

Slična stvar je i sa Zeničkim elektronskim medijima koji su trajno marginalizirani. Radio Zenica koja je decenijama bila najslušanija radio stanica na ovim prostorima je trenutno stanica koju u memoriji na ovim novim radio tunerima drže samo najveći mazohisti. Vrijeme kada je radio valovima neprikosnoveno jahao veliki Josip Dujmović je ostavilo traga na mnogim generacijama Zeničana. Njegov noćni program i fenomenalne top liste „sto vječnih“ i danas su teme koje se prepričavaju. Da ne spominjemo da smo svi mi u Zenici znali da je rođendan radija bio 21. juni jer se godinama u njihovu čast organizovao koncert na kojem su redovno učestvovale najveće rock grupe Jugoslavije.

Danas se slušaju radio „Zenit“ i radio „Q“ koji puštaju monotonu muziku i koja nas tjera da slušamo sarajevski radio „Stari grad“ koji je nešto zanimljivija stanica. O „CD radiju“ ne bih pisao ponovno ali moram naglasiti da je za klasu bio bolji od svih gore navedenih.

Ako se sve ovo i nekako može podnijeti, lokalnu televiziju „Zenica“ ne mogu nikako. Tako jeftinog programa i scenografije u studiju nisam vidio još od starih skečeva „Top liste nadrealista“. Paradoks je da su dvije najgledanije emisije te televizije prikazivanje posljednjeg pomena (umrlice) i sjednice Općinskog vijeća. Jedina stvar koju ne mogu da shvatim je ta da Danko Travar, izuzetni novinar i jako pismena ličnost, radi na toj lakrdiji od stanice. Svima nama je u svježem sjećanju televizija „Zetel“ koja je u poređenju sa današnjom TV „Zenica“ - CNN. Ta simpatična televizija koju je osnovao Željko Lincner u samo praskozorje rata je bila jedini prozor u svijet koji smo imali u prvim godinama zadnje dekade prošlog milenija. Zetel je iznjedrio par renomiranih novinara koji su nastavili rad na državnim televizijama. Prije svega mislim na Sanjina Bećiragića i Amarilda Gutića. I momci koji su stajali iza kamere su posao našli na ozbiljnijim televizijama u Sarajevu, a Zetel je prestao sa radom '95. godine i ostavio nas na milost i nemilost lokalnoj televiziji.

Ne znam za vas ali meni jako nedostaju ovi nekadašnji mediji, zato i koristim surogat zvani internet da potisnem tu nostalgiju.

6 comments:

  1. E moj Blentoven,

    udaraš nostalgijom k'o Ibišević :-)
    Pa podjimo redom. Vrlo lijepo od tebe da si se doatakao ove teme jer svoje mišljenje pa i ovaj komentar vrlo rado začinim sa podacima o raspodjeli javnih sredstava medijima. na mnogim forumima sam pokušao naći odgovor pa sam čak tražio odgovore od aktera uključenih u ovu raspodjelu i još uvijek tražim odgovor.
    Za mene je Radio ZE bio sve! Još dok sam bio i mladji mati bi me budila uz klasične vijesti sa radija ujutro prije škole, a radio tobože jedva hvatao radio SA. U pravu si, razne top liste subotom dopodne, snimanja mjuze na kasete, noćni programi vikendom...Sve je nekako bilo začinjeno, lijepo upakovano zar ne? Onda doba Radija CD je opet imalo svoj šmek...Lincner svojom kvalitetom je nadmašio sebe..I nakon svega ovog sranja imamo ovo što imamo...masu bezorijentisanih medijskih kuća koje žele nešto, a ustvari su ništa..JBGA! Ali, ko je kriv za ovakvo stanje kvalitete medija? Hm...Nedavno dodjoh i do ove informacije da BM Radio pokupi 1/3 javnih sredstava od 14 radio stanica!!! Vidi ovo http://shrani.si/?14/wo/1xKjlLu0/mediji-zdk.jpg

    Pa molim vas lijepo...ovo je slika radijskog monopola potkrepljena lokalnom politikom. Vučak! Ovo su naše porezne pare i to znači da svi mi cca. 130 000 damo 1,77KM samo za BM radio, koji je svojim aktivnostima deklariran kao "zeleni" radio...pa molim vas da se ne uvrijede na BM radiju. Mene samo kao poreznog obveznika zanima sljedeće: Koji su kriteriji i po kojem ključu se dijeli ovaj kolač??? i po čemu je to BM radio zaslužio da pridobije ovolika sredstva???

    Poanta svega da državnim novcem se financira privatni sektor za promoviranje stranačke ideologije vladajuće stranke umjesto da se ovim istim novcem stane na stranu JAVNIH servisa kao RTVZE, koja vapi za tehnološkim i kadrovskim unapređenjem. No, mi/oni smo pak dali prednost privatnom - stranačkom interesu umjesto javno -općem...Ja sam svakako za privatne radio stanice i za boj u eteru ali ovo nije ninašta nalik. Zato sam zagovornik prije svega JAVNIH medijskih servisa, koji trebaju zaštiti građanski interes grada Zenice. Medjutim slika je drugačija. I sve dok građanstvo bude popuštalo onima sa sela, i sve dok budemo šutili, i sve dok transparentno ne kažemo seljaci raus, imati ćemo ovo što imamo! Nažalost.
    Tarik

    ReplyDelete
  2. medijska slika u gradu nam je ocajna, na zalost.
    milsim da si trebao spomenuti Labuda, kao jednu od rijetkih osoba koji se pojavljuju u medijskom prostoru Zenice a da ga ne zagadjuju...

    Zenicanka

    ReplyDelete
  3. Priznajem,kriv sam!
    Ne znam kako ali zaboravio sam spomenuti Labuda kojeg smatram izuzetnim voditeljem.OK,nije novinar ali kao voditelj sa izuzetno foničnim glasom je jako dobar.
    A Tariku moram reči da na radio BM nisam zaboravio, samo mu nisam htio dati medijski prostor.To je nešto najgore što se ikad moglo čuti na ovim prostorima.Iznenadio si me ali i obradovao ovim podacima na koje ću se posebno osvrnuti u nekim od sljedečih postova.
    Hvala na komentarima i pusa oboma od Blentovena

    ReplyDelete
  4. Labud nije zaboravljen. Spomenut je 17.01 u postu "CD radio", mada mu se i u ovom moglo dati nesto zasluzenog prostora.
    Senad

    ReplyDelete
  5. sad sam pogledao ovaj link što ga Tarik dade oko raspodjele love na radio stanice i fakat svi dobili po 5.000 (nemam pojm azašto jer im program ne vrijedi ni 50 km) a BM dobi 30.000!! PARA PORESKIH OBVEZNIKA!!!!

    S T R A Š N O!!!!!!!!!


    elvis dolic

    ReplyDelete
  6. Moj Blentoven,

    ovo nažalost mnogi ne znaju ali mi smo ti koji se trebaju upitati, kamo ide poreska lova, npr. za druge projekte??? Nabaciti ću projekt gradskih očeva kao Kameni...

    I kako onda razumjeti stanje kvaliteta u zeničkom medijskom eteru kada imaš ovakvu raspodjelu? Dobro. Nisam saznao po kojem ključu / kriteriju se dijeli poreski novac...Onda haj'mo se upitat' po kojoj to programskoj shemi su zaslužili novac? Nije onda ni čudno kako se onda financiraju zabave ili obljetnice imenovanog radija...Konačno mi je jasno zašto ga uloviš prije Slavonskog Broda...OK. Ali na tom putu do Zenice kao Zeničanin bi radije u autu slušao JAVNI SERVIS. Ne znam da li ste me razumjeli ali ovo je samo dokaz diskriminacije općeg interesa grada. Iskorištavanje poreskog novca za modernizaciju ideološko-stranačkog i medijskog oruđa...i dio teze kako RTVZE nazaduje sto svjetlosnih godina!

    Tarik Mujacic

    ReplyDelete