27 March 2009

Fotopriča (kako se zabavlja omladina)





Danas pred sobom imate post u vidu fotopriče jer i sam mislim da nekad slika govori više od riječi.

Četiri slike koje vidite iznad su nastale danas, a napravila ih je H. sa svog balkona. Na njima imate priliku vidjeti grupu momčića koji na različite načine ispunjavaju svoje slobodno vrijeme.

Na slici koja nosi broj 1 njih osam igraju fudbal. Ništa neobično, ovdje je to još uvijek vrlo česta pojava. Grupa momaka pred kojima se možda nalazi neka uspješna karijera, možda za nekoliko godina nekog od njih budemo gledali bar na Bilinom polju?

Na slikama označenim brojevima 2, 3 i 4 vidimo tri momčića kojima fudbal nije zanimljiv. Umjesto toga oni su svoju energiju usmjerili na neku čudnovatu zabavu, tuču pomiješanu sa uništavanjem grma koji krasi sredinu travnate površine. Skaču po njemu, kidaju mu grane, zavlače se u njega.

Pokušao sam zamisliti njihovu budućnost. Sa ovakvim interesovanjima koja pokazuju na ovim slikama reklo bi se da im karijere neće dobaciti dalje od one sive građevine na Sarajevskoj ulici. Znate – ona u kojoj stanovnici svoja prava traže penjanjem po krovu i koja se spominje u poznatoj pjesmi „Zenica blues“. Ako ništa drugo, smio bih se kladiti da ni jedan od njih neće biti član stranke „Zelenih“ (ne mislim na zelene po opredjeljenju nego na one što se bore za zaštitu čovjekove okoline).

0 comments:

Post a Comment