06 March 2009

Zlajina izložba

Zlatan Alispahic Zlaja
I otvori Zlaja sinoć izložbu! I to ne u nekoj galeriji, muzeju ili nekom sličnom mjestu gdje bi čovjek očekivao kulturno dešavanje, nego u Šoping centru „Bananović“. Premda je sam Zlaja istakao da Zenica nema galeriju u kojoj bi različiti umjetnici izlagali svoje radove, čini mi se da je možda dobra stvar umjesto u nekakvoj galeriji praviti izložbe u trgovačkim centrima. Ako izlažeš u galeriji dođu samo ljudi koje baš interesuje umjetnost ili koje si pozvao. A kad staviš svima „pod nos“ ono što radiš onda imaš veće šanse da tvoj rad „djeluje“ na druge.

A Zlajina izložba je jedna od onih koje trebaju da djeluju na ljude, da ih probudi, razdrma, skrene pažnju na sve ono što se dešava oko nas. On inspiraciju uglavnom pronalazi u našoj svakodnevnici, u prljavom zraku, u naopakoj politici, u apsurdnim situacijama sa kojima se stalno susrećemo.

A ko je Zlaja, tačnije Zlatan Alispahić? Rođen je 1963. godine i diplomirao je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i to prije rata. Bavi se grafičkim dizajnom ali i pjeva i svira malo, tako da je neka vrsta multipraktik umjetnika, i jedan od rijetkih koji uspijeva da bude podjednako dobar u svim vrstama umjetnosti kojima se bavi. Njegovi plakati se često mogu vidjeti po Zenici – radi za pozorište, Zeničko proljeće i razne druge manifestacije.

Ono po čemu bih ga ipak izdvojio od mnogih drugih umjetnika je to što on osjeća potrebu da ukaže na neke stvari koje smetaju svakom normalnom čovjeku. Ta osobina je u ovom vremenu kad svi „šute i trpe“ vrlo rijetka. I zato bih preporučio svima da prije one kafe u Šopingu naprave nekoliko koraka više i odu da pogledaju šta je to Zlaja napravio. Neće vam oduzeti previše vremena, a možda dobijete novi pogled na dešavanja oko nas. Izložba vam je na prizemlju, odmah pored DM-a.

3 comments:

  1. E moj Blentovenu!

    Jako mi je žao što nisam bio u mogućnosti biti na otvorenju ovog eventa. Normalno i logično da se aktualna stvar stavi u PC, i da nije aktualna trendovi su takvi, da se umjetnost širi na ovovrstne objekte.

    Zlaya, kao i manjina našeg grada svoj revolt izražava na sebi svojstvaen način. Njegovo oružje je dizajn, umjetnost, bunt. Osim toga što je umjetnik, on kao roditelj nastoji odbraniti sebe i svoje od zla koje nas je spopalo. Često puta umjetnici dok su živi bivaju iskritikovani, neshvaćeni, prozivani...Ali našem mentalnom sklopu je teško razumjeti i čovjeka, koji nije umjetnik.

    Nadam se da će Zlaya svojim radovima probuditi koga iz sna "privrednog razvoja", a koji se zove Arcelor Mittal!!!

    Zlaya, hvala ti!!!

    Tarik Mujacic

    ReplyDelete
  2. Hvala za informaciju,to će biti dobar razlog da prodjem kroz centar...Za Zlaju samo riječi hvale,nije ostalo neopaženo ama baš ništa što je dosad uradio,barem u meni poznatom dragom okruženju.Zadnjih godina moja kćerka i ja uživamo u svim muzičkim projektima na kojima je radio za male čike...Nabaci pet!

    ReplyDelete
  3. Gdje ste umjetnici?
    Ima li kod vas inspiracije zvana AMittal?
    Zlaya je probio led. Sad je na vas red!
    http://www.youtube.com/watch?v=dGn4V4TnZR8&fmt=18

    Tarik

    ReplyDelete