27 January 2009

Bikeri


Neki dan je nakon razdoblja izuzetno hladnog vremena sunce navratilo u naš grad. Pojedine gazde kafića su odmah iznijele baštu da im ne bi koja marka pobjegla. Davno sam jednom rekao da iako su prvi znaci proljeća svugdje u svijetu visibabe i jagorčevina u Zenici proljeće dođe kad Mima iznese svoju baštu i kad se Šile (posljednjih godina uz Tašku najpoznatiji Zenički biker) popne na motor.

Kao i sve u ovom gradu tako su se naši bikeri potrudili da razbiju stereotipe koji svijetom kruže kada su ti momci u pitanju. Oni uglavnom poštuju saobraćajne propise, nose kacige i rijetko divljaju po bulevaru za razliku od mladih šminkera kojima su starci kupili ove nove skutere koje sad i po samoposlugama možeš kupiti.

Bikeri su združeni u tri moto kluba (za koje ja znam). Prvi je osnovan Moto klub „Tica“ a poslije njega MC Condor i još jedan kojem sam, oprostite mi, zaboravio ime. Ti, u kožu obučeni momci su se prošle godine kolektivno uključili u akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Pred novu godinu su momci iz MC Condor izašli na ulice obučeni kao djeda mrazovi i na svojim opakim mašinama otišli podijeliti paketiće u Dom za nezbrinutu djecu. U našem gradu su rijetki ti koji su se sjetili te dječice koju skoro niko ne posjećuje.

Između Zeničkih moto klubova vlada jedna zdrava konkurencija i dosad nije bilo nekih razmirica među njima što bi mnogi očekivali obzirom na reputaciju koju bikeri imaju u svijetu.

Svake godine se održavaju motorijade na kojima se uz gromoglasno praštanje rock sevdalinki odražavaju i takmičenja u raznim moto vještinama. Tu se popiju cisterne piva i pojede pola mjesečne proizvodnje firme „Bešlić and sons“ ali nikad nije bilo ozbiljnije frke. Ovi istinski ljubitelji motocikla treba da posluže kao primjer dobre organizacije mnogim udruženjima koja nazivno mnogo bolje kotiraju u očima javnosti.

„Melecima džehenema“ (na arapskom se valjda tako kaže Anđeli pakla) bih poručio da se čuvaju u prometu i ostanu baš onakvi kakvi jesu - meleci u ljudskom obliku. Kako drugačije nazvati i opisati ljude koji se brinu o stvarima o kojima se više ni naši funkcioneri ne brinu?

4 comments:

  1. prvo da pozdravim vucka na njegovim lijepim tekstovima iz kojih se dosta novog moze saznati o nasem gradu...medjutim iznio bi samo jednu opasku na ovo poredjenje "meleci dzehenema". Ova rijeci ili bolje receno naziv u islamskom ucenju je rijec za nesto ruzno, surovo i strasno...jer ti meleci dzehenema ili pakla su surovi i strasni, bez imalo milosti cija je jedina uloga kaznjavanje onih koji budu baceni u dzehenem(pakao)... nadam se da ova opaska nece biti shvacena kao neki prijasnji komentari koji kritikuju tvoje tekstove i pljuju po njima nego samo jedna dobronamjena opaska (mozda i da se prosiri znanje :)) da ovo poredjenje nije dobro...ako se vec hoce reci da ovi ljudi imaju srca i milosti...
    ADMIR

    ReplyDelete
  2. Admire sreco nasa;The Hells Angels(HAMC)se na engleskom misli,znaci; Andeli pakla!
    ...dragi nas Vucak;vidim da ti nije nimalo lako!

    Faust

    ReplyDelete
  3. Faust mislim da si pobrkao loncice...ako se upotrebljava pojam iz islamske kulture ne mora znaciti da taj isti pojam ima isto znacenje i u krscanskoj kulturi ili jeziku kako ti je lakse...ja kazem da poredjenje sa "melecima dzehenema" donosi jednu kontra sliku jer u islamskoj kulturi ili arapskom jeziku su ti meleci strasna bica, surova i ohola... jer im je zadaca kaznjavanje onih koji su baceni u pakao ili ti ga Hell...malo bolje procitaj moj komentar
    P.S. pogresno si shvatio moj komentar i kao sto sam reko nije bio kritika!
    ADMIR

    ReplyDelete
  4. „Melecima džehenema“ (na arapskom se valjda tako kaže Anđeli pakla)..,tako stoji u Damirovom tekstu a njegova lucidnost kao autora;aludira na SAM naziv americkog MC(motociklisticki club)t.j. na The Hells Angels-e!
    Sta u Kurhan-skom poimanju znaci izraz dzehenem,odnosno tvojoj opaski;je totalno nebitno za kontekst Damirove price,kontas?!Admire sreco nasa;Budi mi zdrav i opusten do nekog sljedeceg susreta na ovoj vrlo zanimljivoj stranici.
    Faust on the Road agein...

    ReplyDelete