28 January 2009

Policija


Prije rata su se čuvari javnog reda i mira zvali Milicija i trenirali su strogoću. Pored tih svojih glavnih funkcija vrlo su često bili inspiracija za viceve kojima smo se svi smijali. Ova Milicija se još zvala i narodna jer je štitila narod.

Današnji ljudi u nešto tamnijim plavim uniformama nego prije se zovu Policija. Niko o njima više ne pjeva pjesme a vicevi koji se pričaju su vrlo starog datuma. I danas ih često zovu čuvarima javnog reda i mira ali lično mislim da bi im više pristajalo da ih zovu „Ekipa za uviđaj“ (ili očevid ako više volite zapadniju varijantu). Današnja Policija najčešće dolazi na mjesto zločina kad se već razbježe i kriminalci a i svjedoci. Uglavnom slučajeve rješavaju tako što se akteri nedjela sami predaju. Ponekad čak i nađu neki dokaz, uzmu poneki otisak i onda sve to proslijede našim brzim sudovima koji su se specijalizirali za zataškavanje slučajeva i beskrajno odugovlačenje rješavanja bilo čega.

S vremena na vrijeme Policija pokrene i neku akciju. Tako ponekad po gradu možete ugledati plakate na kojima piše „USUDI SE i prijavi neki zločin koji znaš“. Nisam sa sobom načisto šta mi više smeta - da li ono „USUDI SE“ jer mi više zvuči kao: „Samo probaj prijaviti nešto i onda ćeš vidjeti svog Boga!“ ili mi više smeta ono njihovo „garantovanje anonimnosti“. Svi vrlo dobro znamo da je ta anonimnost samo varka. Ipak mi se čini da mi najviše smeta da oni u svoj svojoj nesposobnosti očekuju još da mi, građani, radimo njihov posao.

Trenutno je aktuelna akcija u kojoj nas upozoravaju da je vrlo opasno da se vozimo bez pojasa. Ne znam ko tačno stoji iza ove akcije ali očekujem da nakon nje naprave jednu u kojoj će nas upozoravati kako je opasno voziti motor bez kacige. Time bi nam jasno dali do znanja koliko se brinu za nas jer su to jedina dva prekršaja koja ugrožavaju samo one koji ih se ne pridržavaju. I mene lično boli briga hoće li momčina koja se popne na skuter staviti kacigu ili će se voziti bez nje. Ako padne sa motora bez kacige samo će promijeniti SVOJ lični opis i razbiti SVOJU glavu. Isto kao što će neko ko se ne veže pojasom i zbog toga razbije zube razbiti samo SVOJE zube. Ne moje ili zube nekog pješaka. Ali to nam samo govori kako se policija brine za nas. Trebamo sačekati nekih sto godina pa da se dođe do akcija u kojoj će upozoravati da pri velikom prekoračenju brzine možeš ubiti i sebe i još najmanje 5 nevinih ljudi. Polako, to ide nakon što naučimo čuvati glavu i zube. Ili je možda u pozadini toga svega da je Policiji najlakše napuniti svoj lični i državni budžet tako što će nas kažnjavati zbog pojasa ili kacige. Ipak je malo teže nahvatati one što voze brzo, pretiču na punoj ili prolaze kroz crveno. Ipak ti koji rade takve prekršaje voze dobra auta i teško ih je stići. A i kad ih stigneš najčešće imaju nekog daidžića koji im skloni prijavu ili iskritikuje policajca koji ga je prijavio.

Ne mogu da ne spomenem sve one rumene policajce koji misle da ih uniforma čini glavnim facama. Takvi „drčni“ najčešće svoju silu prosipaju na onima za koje misle da će ih se prepasti. Na onim koji nisu napumpani u teretani, hodaju pješke i nemaju izbrijanu glavu. Tako se bar nakratko osjete važnim. I kad ih neki takav „otrese“ i pokaže da ih se ne boji onda se pokriju svojim, najčešće velikim ušima po glavi.

Svi koji će stati u odbranu današnje Policije će sada reći da su im plate male i da nemaju ovlasti kao prije. I ja se slažem sa tim i znam da je to tako. Ali to su ipak samo opravdanja. I koliko god da su istinita (a jesu) ne mogu biti izgovor za sve. U krajnjem slučaju time se ne može opravdati sjedenje u toplom kafiću (uz kafu na gazdin račun) u vrijeme kad bi trebali hodati gradom i svojom pojavom dati do znanja bar onim malim crnim prosjacima da ne maltretiraju obične ljude. Time se ne može opravdati ni revnosno kontrolisanje saobraćaja na cesti baš u periodu kad se primakne rata za novi LCD televizor, kao ni to da se nakon punjenja ličnog budžeta neće uhvatiti za „lizalo“ taman da mu pješaka zgaziš pred očima.
Na sve primjedbe izrečene na njihov račun oni će reći da imaju šefa iznad njih koji ih tjera da rade stvari koje oni ne bi inače radili, da za nekoliko stotina maraka neće da rizikuju glavu i slično. A ja ih pitam: „Zašto onda ne poskidaju policijska obilježja sa uniformi i zaduže kantu i metlu?“ Bar da nam očiste grad od fizičkog smeća, kad već neće od ovog ostalog za koji su koliko – toliko plaćeni.

P.S. Naravno, ima izuzetaka kojima skidam kapu i koji su živi dokaz da ljudima koji hoće i znaju da rade svoj posao ne trebaju opravdanja. Samo su, na žalost svih normalnih građana, ti izuzetci za sada u manjini.

0 comments:

Post a Comment